Het wonder van het witte huis

“All only for Jesus” staat er op het oude houten bordje boven de uitgang. In mijn rug voel ik de ogen van twintig hele oude, zieke mensen in een ruimte niet veel groter dan een garage. De zuster die ons uitlaat lacht uitbundig en haar ogen glimmen. Buiten ruikt de straat naar wierook en geroosterde kruiden. Deze zusters hebben er hun werk van gemaakt om op de schijnbaar donkerste plekken mensen op te zoeken en voor hen te zorgen als voor Jezus zelf. We waren als groep al vaker bij elkaar omdat we graag liederen wilden gaan schrijven over Gods verlangen naar gerechtigheid. Die dag kreeg ‘gerechtigheid’ een gezicht. Twintig gezichten. De blik van Jezus in de ogen van een vrouw van 85 in Kolkata, India.

Eenmaal thuis gaven we onszelf de werknaam die is gebleven: “Schrijvers voor Gerechtigheid”. Het klinkt misschien wat pretentieus, maar het was simpelweg wat we wilden doen: schrijven voor gerechtigheid. De groep bestond toen onder andere uit Jan Willem Vink van Compassion en Michiel van Heusden. Theo Aerts van Highway Music sloot kort daarna aan als uitgever, vrijwel direct gevolgd door Antonie Fountain van Stop the Traffik.

Wat we deelden was een verlangen naar recht in de wereld. En we deelden het geloof dat wat we als kerk zingen invloed heeft op wat we geloven en hoe we leven. Zoals eens iemand zei over de kerk “vertel me welke liedjes jullie zingen, dan vertel ik je in welke God jullie geloven”.

We ontmoetten allerlei mensen die zich al inzetten voor gerechtigheid. Een onderbuurman die spijkerbroeken ontwierp voor eerlijke handel, een vrouw in de kerk die al jarenlang zieken bezocht, een bijbelkring die het huis opknapte van een vrouw die in de knel zit, een groep tieners die samen geld spaarden om een kind in armoede ondersteunen. Het was duidelijk dat Gods verhaal over gerechtigheid veel groter was dan onszelf…

Daarom zijn we op zoek gegaan naar een grote groep van heel verschillende schrijvers, dichters en componisten. Er sloten artiesten aan die normaal gesproken ‘gewone’ popmuziek maken en ook schrijvers die vooral schrijven voor christenen en de kerk. Componisten uit allerlei muziekgenres en tekstschrijvers met hun eigen expertises en eigenaardigheden. Met deze groep van veertien kunstenaars hebben we ons vier dagen opgesloten in het Witte Huis in Voorthuizen.

Daar in Voorthuizen gebeurde waar we nu over praten als ‘het wonder van het witte huis’. Er werd geschreven van ’s ochtends zeven tot tien uur ’s avonds. En dan begonnen de feedbackrondes, waar het soms hard tegen hard ging. Teksten gingen overhoop, melodiën moesten herschreven, favoriete passages werden geschrapt en er werd fel gediscussieerd. En daarna toch nog maar weer koffie zetten, elkaar opzoeken, samen bidden en dan weer schrijven. Tot diep in de nacht zaten er nog groepjes schrijvers met

de hoofden bij elkaar om het licht van een laptop om de volgende ochtend weer vroeg aan het ontbijt te zitten. Aan het eind van de week waren er bijna dertig nieuwe liederen geschreven. Maar als we het hebben over ‘het wonder van het witte huis’ hebben we het niet over wat wij voor God deden, maar wat God met ons deed. We hebben niet alleen hard gewerkt en enorm genoten, maar velen zijn ook persoonlijk opnieuw geïnspireerd. God was er zelf bij en dat hebben we gemerkt.

Tre Sheppard en Gerard Kelly hebben als gastsprekers een heel belangrijke bijdrage geleverd door onze blik steeds verder te verruimen en elke ochtend de lat nog net iets hoger te leggen. Tre liet zien dat het evangelie veel verder gaat dan vergeving van zonde, het goede nieuws van Jezus is goed nieuws voor wie arm is, wie gevangen zit, wie onderdrukt wordt of vervolgd wordt. Gerard gaf voorbeelden van hoe liederen je wereld groter kunnen maken en hoe God ons als kerk juist wil gebruiken om op creatieve manieren zijn hoop te laten zien.

Na een week intensief werken was er tijd nodig om de ideeën te laten bezinken. Intussen raakten steeds meer organisaties enthousiast om mee te doen, om samen deze liedjes een plek in de kerk te geven. In de maanden die volgden sloten Tear, World Vision, ZOA en Leprazending zich aan als partners.

Na tien maanden van herschrijven en puntjes op de ‘i’ zetten was het zover. René de Vries (van Dufry Music) is samen met Antonie Fountain en een groep geweldige muzikanten de studio ingedoken om de liedjes tot leven te laten komen en nu, bijna drie jaar na de geboorte van het idee en ruim een jaar na het witte huis heb je ze in handen: 15 liederen over gerechtigheid. Eigenlijk begint het verhaal van deze liedjes nu pas echt, als ze gehoord en gezongen worden in de kerken en ons inspireren om het voorbeeld van Jezus te volgen van dag tot dag.

Michiel van Heusden is een van de initiatiefnemers van Schrijvers voor Gerechtigheid.

Bekijk de foto's